Beginnen met motocross

Hartstikke leuk dat je deze uitdagende snelle sport gaat beoefenen! Maar waar begin je?

Nu je weet dat je wilt gaan crossen weet je vast ook met welk voertuig, op een solo crossmotor, een zijspan of een quad. Goed, onderneem de volgende stappen en je staat binnen no time op de baan om te crossen.

 

1. Zorg voor een technisch deugdelijke motor conform het KNMV regelement.
2. Zorg voor een beschermende outfit. Minimaal noodzakelijk zijn een helm, cross laarzen, stevige lange (cross)broek, shirt met lange mouwen en handschoenen. Aan te raden zijn tevens een bodyprotector, niergordel en kniekappen en braces.
3. Voorzie jezelf van een KNMV licentie (soort verzekering om te mogen crossen).
4. Meld je aan voor de Korte Motocross Rookie Training, deze wordt sinds 2021 voorgeschreven aan nieuwe, net beginnende, licentiehouders in het kader van veiligheid. Ieder jaar weer zijn er een x aantal ongevallen waarbij de oorzaak ligt bij de onervarenheid van een rijder. Specifieker nog komen veel van die ongevallen voort uit een gebrek aan voldoende risicoherkenning wanneer de rijder actief is op een motocrosscircuit.

Met het doorlopen van een Korte Motocross Rookie Training wordt de rijder goed voorbereidt op de rest van zijn/haar motocrosscarrière. De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. De insteek is niet om rijders te laten zakken. We willen rijders enkel en alleen goed voorbereiden op de gevaren van de sport. In beide delen wordt ingegaan op de basiskennis en -vaardigheden wanneer iemand actief is op een motocrosscircuit. Deze cursus is een eenmalige investering voor de verdere toekomst.
Helaas kan MC Hamac deze Korte Motocross Rookie Training niet zelf aanbieden, dit kan alleen op KNMV RTC accomodaties. Dus indien je graag wilt deelnemen aan een Rookies Training, meld je dan bij www.knmv.nl
5. Meld je in het clubgebouw voor een trainingspas.
6. Je bent nu klaar voor je eerste meters.*

 

* We beseffen ons dat het best spannend kan zijn om te beginnen. Ben je nieuw, spreek een ervaren collega crosser of iemand van de club aan en we helpen je graag op gang! Eventueel kunnen we je in contact brengen met gediplomeerde trainers die je de kneepjes van het vak bijbrengen. Of stuur een mail aan info@hamac.nl en we zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.